söndag 12 oktober 2014

"History does not repeat itself but it does rhyme" (2)

På aktiemarknaden rimmar inte bara historien, den återupprepar sig. Inför finanskrisen motiverades de höga värderingar med att räntorna var så låga. Detta var ett av många mantran som eld på bubblan inför finanskrisen. Idag höra man samma mantran kring dagens värderingar.

Man kan alltid hitta på anledningar till varför prissättningen är korrekt eller hur förhöjda vinster kan bestå. Dock är dessa motiveringar sällan originella, utan framförs av en ny generation investerare som aldrig bevittnad sin portfölj decimeras med 40% den senaste gången dessa argument framfördes.

Inför finanskrisen ansågs FED ha bemästrat marknadscyklerna och ekonomin skulle aldrig kunna falla ner i en recession igen. Idag har alla marknadsaktörer implicit satsat sitt kapital på att centralbankerna denna gången har bemästrat cykeln. Centralbankerna förväntas kunna "skapa" tillväxt och driva ekonomin framåt. OM centralbankerna skulle misslyckas med att skapa tillväxt kommer marknaderna reagera med bestörtning. Helt plötsligt förloras tilltron till den förda räntepolitiken och tron att centralbankerna kan "finkalibrera" den ekonomiska utvecklingen. OM detta skulle ske är det svårt att uppskatta hur långt marknaderna kan falla.

Sedan kan man alltid kolla på denna "komiska" grafen.

2 kommentarer:

  1. Tyvärr är det inte bara nya investerare som tror att uppgången varar för evigt. Många som varit med under den goda tiden på 80-90 talet pratar om att detta är starten på en "supertjur", och att vi kan se fram emot en lång period av uppgång. Visst, allt är möjligt, men jag tycker inte förutsättningarna inte är lika goda idag som de var för 20 år sen. Världen har förändrats en hel del sen 90-talet...

    Sen när det gäller centralbankernas förmåga att skapa tillväxt och bemästra cykeln så räcker det med att titta på Japan för att se hur maktlösa centralbankerna egentligen är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt är möjligt men tilltron till centralbankerna framstår som ytterst naiv. Speciellt om man undersökt centralbankers förmåga under de senaste cyklerna. Sedan kanske 120 års marknadshistorik är irrelevant, vilket jag tvivlar på personligen. Förhoppningsvis återgår värderingarna till historiska normer den kommande perioden och underlättar livet för alla som faktiskt vill ha mer än 5% i avkastning.

      Radera